Vrijetijdsbesteding  

 

 

 CREA-ATLIER

In ons crea-atelier kiezen we ervoor om hoofdzakelijk te werken met natuurlijke materialen.  Dit om de belasting op het milieu zo beperkt mogelijk te houden.   Maar ook omdat het handelen met natuurlijke materialen zoals wol, hout, klei,.. een rustgevende werking heeft op ons lichaam en de artisanale technieken om deze te verwerken vaak repetitief en traag zijn.  Het is een vorm van 'mindful', met aandacht bezig zijn.  Het resultaat is in eerste instantie misschien zelfs bijzaak hoewel er vast mooie, duurzame werkstukjes uit zullen groeien.

We werken per sessie rond een bepaald thema/onderwerp of met een bepaald materiaal.   Hier enkele technieken die aan bod kunnen komen.  Specifiekere informatie volgt eens de sessies van start gaan in ons atelier.

 

 

  • van wol tot vilt

Van de wol afkomstig van onze eigen schapen maken we vilten werkjes. Met onze kaardmolen (wolkam) ontrafelen we de vezels van de wol zodat we een mooie gelijkmatige structuur krijgen krijgen, daarna maken we een sopje van water en zeep en bewerken de wol tot vilt. Met deze vilt kunnen we allerlei creatieve werkjes vervaardigen vb sleutelhanger, handtasje, kerstfiguurtjes

  • Van bijenwas tot kaarsen

Met de oude was afkomstig van de raten van onze bijenkasten maken we kaarsen in verschillende vormen.  Deze bestaan uit volledig natuurlijke was met een fantastische natuurlijke geur en een diep okeren kleur.  Hierbij komen totaal geen chemische bestanddelen aan bod.

 

 

 

  • Van klei tot pot

Met speciale pottenbakkersklei maken we op onze draaitafel een potje of kommetje, na een weekje drogen kunnen we het potje bakken en met glazuur bewerken.

KEUKENATELIER

In ons keukenatelier gaan we aan de slag met de dagverse oogst van de boerderij om allerlei lekkers te maken.  Natuurlijk is dit seizoensgebonden.  

Wat denk je van je eigen notenkoekjes leren maken met verse walnoten, je eigen brood kneden en bakken of een zelfgemaakte pizza verorberen samen met je vrienden in de boomgaard?

 

  • Brood bakken

In onze ingerichte keuken kunnen we verschillende broden bakken, van wit brood  tot bruin brood en zelfs bostelbrood (met granen afkomstig van bier brouwen).

Het brood kunnen we zelfs buiten bakken in een hout gestookte oven.

 

  • Cake/taart bakken

Met bijvoorbeeld verse eieren van onze kippen en appelen uit de boomgaard maken we een heerlijke cake of taart.

 

  • Confituur maken

Wanneer de vruchten uit de boomgaard rijp zijn gebruiken we deze om confituur te maken

 

  • Kaas maken

Met verse melk van de koe of de geit van een boerderij in de buurt maken we in de kaastobbe onze eigen kaas.

 

  • Pizza

Met bloem, gist en water maken we een deeg voor onze pizzabodem.  We beleggen die met verschillende soorten garnituur.

Onze steenoven, gebouwd volgens oude technieken maken we aan met hout en laten we tot de gewenste temperatuur komen, dan schuiven we onze pizza er in en genieten daarna van een onovertroffen pizza.